Det er mange som bekymrer seg for omstillings- og innovasjonsevnen i Norge om dagen. De som fikk høre de seks nominerte bedriftene pitche på jurymøtet til Norwegian Tech Awards, ble fylt av fremtidsoptimisme når kremen av nyskapingsbedriftene viste seg frem.
Først ut var Norsk Titanium, som er først i verden med 3D-printing av titankomponenter til flyindustrien, noe som av flere spås bli et nytt norsk industrieventyr.
Abeliabedriften Zaptec har utviklet en unik elektrisk transformator til lading av elbiler på oppdrag av Renault, og har dessuten Google, NASA og Bill & Melinda Gates Foundation på listen over kunder og samarbeidspartnere til kjerneteknologien, som kan brukes til alt fra vannrensing til boring på Mars (!).
nLink har som mål å revolusjonere byggnæringen med mobile roboter som erstatter menneskekraft når det gjelder tunge manuelle oppgaver som drilling og flislegging. I tillegg til effektivisering og kostnadsbesparelser, reduserer teknologien belastningsskader og bedrer helse, miljø og sikkerhet på byggeplasser. 3 av verdens 10 største byggselskaper har allerede vist interesse.
Bright products har designet en solcellelampe som FN har kjøpt 230 000 eksemplarer av til flyktninger over hele verden. Lampen er satt sammen av kjent teknologi, men design og brukervennlighet i særklasse kan gi over 1,3 milliarder mennesker som i dag mangler tilgang på strøm tilgang på riktig lys uten bruk av farlige parafinlamper. Solcellelys fra Bright Products betyr for mange en mulighet til utdanning, økt sikkerhet og bedre helse.
eSmart Systems er Abeliabedriften som har gått fra 2 til over 42 ansatte på tre år gjennom sin softwarebaserte løsning på kapasitetstoppene i strømnettet. Med en kombinasjon av Big Data, visualisering og analytisk predikering av svakheter i strømnettet før de oppstår kan eSmart Systems gjøre milliardinvesteringer i smarte strømnett og automatiske strømmålere lønnsomme for energibransjen. Som første norske bedrift deltok de på Microsofts Build konferanse med sin integrerte Azure-løsning.
Siste bedrift var InnSep, utviklet av et argentinsk forskerektepar ved hjelp av NTNU Technology Transfer. Med en enkel, genial og nå patentert metode for å separere væske og gass, kan de både bespare olje- og gassindustrien for milliardbeløp og rense sot fra dieseleksos på skip.
- Det lover godt når seks unge bedrifter kan presentere så smarte og bærekraftige løsninger med en god dose skandinavisk design og ingeniørkunst. Disse bedriftene løser globale utfordringer og har stort kommersielt og internasjonalt potensial. Dette kan bli morgendagens konsern som tar norsk næringsliv og teknologi videre ut i verden, sier Ras-Vidal.