Regjeringens gründerplan: En god start
12. oktober lanserte finansminister Siv Jensen og næringsminister Monica Mæland regjeringens gründerplan under åpningen av Oslo Innovation Week. - Et viktig første steg, mener Håkon Haugli.
12. oktober lanserte finansminister Siv Jensen og næringsminister Monica Mæland regjeringens gründerplan under åpningen av Oslo Innovation Week. - Et viktig første steg, mener Håkon Haugli.
Abelias administrerende direktør var spent på hvilke tiltak regjeringen ville prioritere. Han vil først og fremst rose regjeringen for å levere en helhetlig plan for norsk gründerpolitikk.
- Det er en milepæl at gründerpolitikken nå sees og kan vurderes i sammenheng. Vi har ved flere anledninger gitt våre innspill til hva en norsk gründerplan bør inneholde. Når regjeringen nå innfører en pre-såkornordning samt foretar en høyst nødvendig økning av FORNY2020-programmet og styrker etablerertilskuddet, får de tommelen opp fra oss, sier Håkon Haugli.
Under et frokostmøte Abelia arrangerte i samarbeid med Skaperkraft og Civita i forkant av gründerplan-lanseringen morgenen 12. oktober, påpekte statssekretær Dilek Ayhan (H) at regjeringen har vektlagt spesielt tre områder i utviklingen av strategien: Kapital, kompetanse og kultur. Haugli forteller at Abelia i sine innspill har brukt to av de samme K'ene: kapital og kompetanse. - Men den tredje K'en, den står for kunder, sier Haugli.
- Mer enn tilskudd, trenger oppstartsbedriftene kunder, sier Abelia-sjefen og peker på at norsk økonomi trenger flere eksportorienterte vinnerbedrifter som kan ta over når oljen ikke lenger vil være samme vekstmotor i norsk økonomi. Dette vil medføre at handelsbalansen igjen blir en sentral utfordring for norsk økonomi og norske politikere, sier Haugli.
Les også intervju med Håkon Haugli om gründerplanen hos e24.
Daglig leder i Foreningen for Innovasjonsselskaper (FIN - et bransjeforum i Abelia), Daniel Ras-Vidal, sier seg enig med Haugli. - Til tross for flere gode tiltak savner vi tyngre tiltak og en mer helhetlig analyse av hva som kreves for at flere gründere skal bidra til omstillingen av Norge. Ras-Vidal peker spesielt på skattepolitikken og mener det her er mulig å gjøre gode endringer som ikke koster mye.
- Videre mangler gründerplanen en helhetlig analyse av hvordan statens samlede kapitalvirkemidler, som også inkluderer Investinor og Argentum, skal nyttiggjøres for å risikoavlaste private investorer. Gründerplanen er en god start på en bedre og mer helhetlig innovasjonspolitikk. Vi er spent på hvordan regjeringen følger opp dette, avslutter Ras-Vidal.