Paneda verdensener på DAB
Gründerbedriften Paneda i Selje i Sogn og Fjordane så tidlig muligheter i DAB-teknologien. Nå er de verdensledende og én av tre finalister til NHOs Nyskapingspris 2016.
Gründerbedriften Paneda i Selje i Sogn og Fjordane så tidlig muligheter i DAB-teknologien. Nå er de verdensledende og én av tre finalister til NHOs Nyskapingspris 2016.
Paneda har laget et system for å sikre nødkommunikasjon ved ulykker i tunneler og videreutviklet dette til kringkastingssentraler for store og små radiostasjoner i inn- og utland.
Uten nyskaping og innovasjon har vi ingen sjanse i markedet
Paneda startet i 2001 med å utvikle trådløst kabel-TV til grisgrendte strøk av landet. Fagfolk innen feltet var skeptiske og mente det ikke var mulig. Paneda motbeviste den såkalte ekspertisen og fra 2007 til 2009 satte de ut 166 TV-sendere i små bygder i forbindelse med utbyggingen av det digitale bakkenettet i Norge.
Så kom debatten om å slå av FM-nettet for radio i Norge, for å gå over til DAB-teknologien. Det førte imidlertid med seg et sikkerhetsproblem:
- EU har bestemt at alle tunneler skal ha kringkasting som nødkommunikasjon ut til bilistene. Dersom det skjer en ulykke i tunnelen skal redningsetatene eller veitrafikksentralen snakke direkte inn på bilradioen til de som oppholder seg inne i tunnelen. Ved FM-kringkasting var dette enkelt, men ved overgang til DAB er dette svært komplisert, sier administrerende direktør Geir Gjørsvik.
Paneda startet et FOU-prosjekt med Statens vegvesen og NRK der de skulle utvikle et pilot- «Disaster Break in System» for DAB i Bjørvika-tunnelen i 2010-11. Og lyktes.
- Dette systemet har vi nå videreutviklet til «DAB-headend», eller på norsk en «kringkastingssentral» for store og små radiokanaler. Vi digitaliserer den analoge lyden fra studio, «pakker» den sammen, legger på mer informasjon og klargjør for sending ut på nettet til DAB-mottagere ute hos lytteren. Det er ingen andre i verden som har utviklet et slikt software-basert system for profesjonelt bruk tidligere. Det er vi stolte av, sier Gjørsvik.
Datterselskapet Paneda DAB ble etablert for å håndtere dette, og det er Paneda DAB som er nominert til Nyskapingsprisen.
- Tidligere måtte en radiostasjon investere i dyrt teknisk utstyr og ha høy kompetanse på teknologien for å kunne etablere en ny DAB-radiokanal. I 2014 fikk vi ansatt tre nye svært dyktige og erfarne ingeniører fra Sverige. Disse hadde en drøm om å gjøre dette software-basert, der kunden slipper å investere i dyr teknologi og ikke behøver spesiell kompetanse innen teknologien for å etablere og drifte en radiokanal, sier Gjørsvik.
Gjennom et FoU-prosjekt sammen med Nrk, P4 og Teracom i Sverige klarte Paneda å utvikle dette systemet i løpet av de to siste årene. Systemet ble lansert i vår og i september var Paneda på verdens største kringkastingsmesse IBC2016 i Amsterdam. Der hadde de stand og viste frem produktet. Produktet ble svært godt mottatt og kringkastere fra hele verden viste stor interesse og har bedt om tilbud.
- De siste ukene har ordrene begynt å komme både fra inn- og utland, sier en glad Geir Gjørsvik.
Norge har bestemt at FM-nettet skal slukkes i 2017 og flere andre land planlegger det samme. Med dette ser Paneda store muligheter for sine produkter både i Norge og ikke minst i Europa og Asia i årene som kommer. Allerede nå har Paneda solgt «DAB-headend» til bl.a. Dubai, Litauen og Italia, foruten til lokalradiostasjoner i Norge. Paneda ser også mange andre forretningsområder som produktene deres kan benyttes gjennom «spin off» og videreutvikling.
- Med små ressurser har vi klart bygd oss opp fra en enmannsbedrift i 2001 til en internasjonal ledende selskap med 27 ansatte ut fra den flotte bygda Selje ved Stad-havet på nordvestlandet. Vi har hatt en betydelig vekst siden 2007, og de siste fire årene har Paneda DAB AS doblet omsetningen tre ganger.
- Det viser at det går an å få dette til med lokalt eierskap med stor interesse for faget, svært dyktige medarbeidere, stor hjelp fra Innovasjon Norge i Sogn og Fjordane og ikke minst den lokale banken som har hatt tro på oss hele tiden, sier en optimistisk og stolt administrerende direktør Geir Gjørsvik. Han vil samtidig sende en stor takk til alle disse for det de sammen har klart å få til.
Hva er det som driver dere?
- Forbedre og utvikle nye produkter for å vinne nye kontrakter. Stadig bli bedre og ligge foran våre konkurrenter. Det vil fort bli kjedelig dersom vi ikke har noe å strekke oss etter.
- Uten nyskaping og innovasjon har vi ingen sjanse i markedet. Vi må jobbe med ny teknologi, smarte løsninger og kostnadseffektivitet for å beholde forspranget vårt. Legger vi oss nedpå blir vi fort tatt igjen. Da er vi ferdige.
- Det er også et poeng at det vi driver med ikke er viktig bare for omsetningen i vår bedrift, men også for sikkerheten i tunnelene for dem som kjører der. Spesielt med tanke på de stygge ulykkene vi har hatt i tunneler i vårt nærområde. Det er vi veldig opptatt av og har derfor også utviklet et eget overvåkingssystem for tunneler som sikrer at kringskastingsutstyret virker til enhver tid.
- Som foreløpig første og eneste bedrift fra Sogn og Fjordane har vi søkt EU om støttemidler gjennom utviklingsprogrammet Horisont2020, det viser at vi vil ut og frem i verden.
Hva betyr det for dere å være én av tre finalister til Nyskapingsprisen?
- Det er en stor anerkjennelse. I 2005 vant vi Innovasjon Norges Reodorpris. At vi nå igjen er nominert til en nyskapingspris er fantastisk. Det viser at vi har fortsatt utviklingen, er dyktige og har blikket fremover.
De to andre finalistene til NHOs Nyskapingspris er Eltek AS og Miljøgartneriet. Formålet med prisen er å belønne og skape interesse for nyskaping, innovasjon og etablering av nye bedrifter. Nye ideer er viktig for å skape ny aktivitet og nye arbeidsplasser. NHO mener derfor det er viktig å løfte frem bedrifter som satser på nyskaping.
Prisen deles ut under Oslo Innovation Week på arrangementet Corporate Innovation Day den 20. oktober.
Vinneren blir annonsert på nho.no samme dag.