Nå kommer akseleratorene til Norge

Publisert

Techmakers først ute av flere som vil fylle tomrom for norske gründere

De siste årene har gründer-Norge modnet. Flere inkubatorer har bidratt til å heve kvaliteten på de norske oppstartselskapene.

Men to ting har manglet:
  • Akseleratorprogrammene som skal hjelpe oppskalering og global vekst av selskapene
  • Større etablerte selskaper som går inn som partnere

Men nå peker pilene i riktig retning.

Tirsdag avsluttet Kjeller Innovasjon, Kongsberg Innovasjon, Subsea Valley og Bergen Teknologioverføring, i samarbeid med klyngen Subsea Valley et av Norges første akseleratorprogram, Techmakers.

- Akseleratoren er med på å speede opp utviklingen av selskapene. Jeg vil tro at de kan spare betydelig med tid, gjennom at de jobber tett med partnere, sier Harald Olderheim i Kjeller Innovasjon.

Han begrunner det med at nye ideer og prototyper testes umiddelbart med partnerne, i stedet for at gründerne utvikler løsningen før den tester med kunder.

I tillegg stiller akseleratoren forventninger at om at deltagerne har minst sju kundemøter mellom hver gang de møtes annenhver uke.

Med på laget var en rekke av Norges ledende selskaper i sektoren som Statoil, Aker Solutions og Kongsberggruppen.

Flere programmer på vei

I kjølvannet av Techmakers ligger flere andre programmer i startgropa, blant annet i Stavanger og i StartupLab i Oslo. Samtidig starter amerikanske 500 Startups sin nordiske akselerator med sete i Oslo.

14. januar starter Stavanger-baserte Ipark Tech Accelerator-program, som vil foregå i fem måneder.

- Vi anser dette akseleratorprogrammet som et relevant virkemiddel for å være med på å etablere 10.000 arbeidsplasser i regionen, sier inkubatorleder for IKT, Arne Hansson Rannestad i Ipark.

Rannestad har blant annet fått med seg Lyse og Statoil som partnere i prosjektet.

- Erfaringene fra de norske inkubatormiljøene som nå har testkjørt akseleratormodellen er så gode at neste naturlige skritt er å etablere en akseleratorsatsing, sier FIN og Abelias Daniel Ras-Vidal, som legger til at det må bygges landslag innen sterke norske innovasjonsnæringer hvor oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter sammen kan presse grenser.

Jakten på norsk akselerator-modell

Olderheim er godt fornøyd med resultatene fra første runde i modellen.

Han oppgir at inspirasjonen er hentet fra amerikanske suksess-akseleratorer som Y Combinator og Techstars. Deres oppgave er å skalere opp virksomhetene svært raskt.

Olderheim mener imidlertid at erfaringen fra deres testkjøring er gode.

Nå fortsetter arbeidet med å evaluere ordningen, for å finne en norsk akselerator-oppskrift. Kjeller Innovasjon er en av flere inkubatorer som i fjor fikk tildelt 30 millioner for å utvikle nye verktøy for innovasjon.

- Vår erfaring er at akseleratoren fikk oppstartselskapene og industriselskapene til å jobbe bedre sammen. Det korte intense programmet bidro til å skape energi og større dynamikk, noe som ga gode resultater, er Olderheims foreløpige oppsummering.