Katapulter effektive for omstilling i Storbritannia
Fra Manufacturing Technology Centre i Coventry. (Foto: NFD).
Finanskrisen innebar en brå oppvåkning for Storbritannia. Svaret ble å etablere tettpakkede teknologisentre.
Fra Manufacturing Technology Centre i Coventry. (Foto: NFD).
Finanskrisen innebar en brå oppvåkning for Storbritannia. Svaret ble å etablere tettpakkede teknologisentre.
Nylig var Abelia med en norsk næringsdelegasjon i Storbritannia for å lære mer om deres satsing på reindustrialisering innen globale vekstområder. Det var Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) som tok initiativet til delegasjonen som et ledd i forberedelsene til den kommende industrimeldingen.
Etter finanskrisen etablerte Storbritannia en rekke teknologisentre i verdensklasse - såkalte catapults - som ligner på forskningsinstitutter med fysiske test- og demonstrasjonsfasiliteter. Sentrene inkluderer også elementer fra inkubatorer og klynger, og denne konsentrasjonen i fysiske sentre har skapt en kritisk masse som sikrer sterk næringslivsdeltakelse og utløser stor nyskapingsaktivitet.
Hva er Catapult-programmet?
Poenget med Storbritannias Catapults er å samle flest mulig deler av et industrielt økosystem rundt en rekke teknologi- og vekstområder hvor landet har reelle muligheter å bli globalt ledende. Konseptet ble utviklet i 2010 av Dr. Herman Hauser i rapporten The Current and Future Role of Technology and Innovation Centres in the UK. Målet er å skape høykompetente fysiske sentre for å koble vekstkraftige bedrifter som mangler ressurser og kompetanse.
Et slik program krevde såpass store investeringer at man ble nødt til å prioritere innsatsen til de teknologiområdene hvor man så de beste mulighetene. Det ble utarbeidet en rekke analyser for å finne hvilke områder det skulle satses på gjennom Catapults. Dermed fikk man skapt et godt verktøy for handling selv om Storbritannia gikk gjennom den mest dramatiske statsfinansielle situasjonen siden krigen.
I dag finnes det 11 ulike Catapult-områder, hvorav flere har sentre innen teknologiområder som "High Value Manufacturing", "Digital" og "Precision Medicine". Den norske delegasjonen besøkte de to førstnevnte i Coventry og London, og disse har blitt svært etterspurte partnere for næringslivet.
Ett pund fra det offentlige er beregnet til å utløse 15 pund i ringvirkninger i den britiske økonomien. Et av sentrene, Manufacturing Technology Centre, har på seks år gått fra 0 til 500 ansatte, og forventer videre vekst for å håndtere den voldsomme etterspørselen.
Representanter fra det britiske næringslivet la vekt på at sentrene bidrar til å redusere risikoen i innovasjonsprosjekter, samtidig som kommersialiseringstakten øker. Sentrene bidrar dermed til å koble mange ambisiøse små og mellomstore bedrifter med gode ideer og små ressurser med topp kompetanse og potensielle sluttbrukere i lange verdikjeder. Det bidrar til at utviklingskostnader går ned og at nye innovative partnerskap dannes. Flere store bedrifter, som for eksempel Rolls-Royce, er storbrukere av sentrene, og har så langt gått inn på eiersiden i åtte av dem.
- Det britiske Catapult-programmet har på kort tid opplevd stor suksess, man bør definitivt vurderer hvordan en slik satsing kan etableres i Norge på teknologiområder hvor det finnes globalt vekstpotensial, norsk spisskompetanse innen forskning og utvikling, samt et næringsliv med evne til å utnytte våre fortrinn, sier innovasjonspolitisk seniorråder Daniel Ras-Vidal i Abelia.
- Vi har alle forutsetninger for en slik satsing i Norge, men vår sterkt sektoriserte statsforvaltning og virkemiddelapparat gjør at vi sliter vi med å skape en kritisk masse for denne type nasjonale løft i vårt forsknings- og innovasjonssystem. Her er vi nødt til å lære av britene, sier Ras-Vidal.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.