Koronakrisen, svakere oljepris og mulig stagnasjon krever en stor og rask omstilling i norsk næringsliv. Fra forskningslitteraturen kommer en klar hypotese om at FoU-intensive og innovative foretak er best rustet til å omstille seg. Abelia deltar i et forskningsprosjekt som studerer dette med sanntidsdata fra norske bedrifter.
-Innovasjon er innovativt. Litt mindre tabloid sagt, vet vi at bedrifter som driver mye innovasjon og utvikling og som er dyktige på endringsprosesser håndterer økonomiske nedgangstider bedre enn de som ikke gjør det. Når vi nå står midt i en krise, vil vi benytte anledningen til å undersøke dette fenomenet i sanntid, sier Eline Oftedal, leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia.
Støtte fra Norges forskningsråd
Prosjektet er et av ni prosjekter som Norges forskningsråd ga støtte til i en ekstraordinær utlysning i juni 2020 for å forske på de økonomiske- og arbeidsmarkedsmessige konsekvensene av korona og på tiltakene som ble satt i verk. Abelia er sammen med Innovasjon Norge brukerpartnere og tar en aktiv rolle i utformingen og uttakene fra prosjektet. NIFU og SSB er forskningspartnere. Prosjektet får til sammen 4,9 mill. kr i støtte. Prosjektet startet i 4. kvartal 2020 og går over 2 år og avsluttes 3. kvartal 2022.
Forstå krisens betydning for innovasjon
Målet med prosjektet er å forstå krisens betydning for innovasjon i norsk næringsliv ved å bruke historiske data og sanntidsdata. Viktige kilder er innovasjonsundersøkelsen til SSB og sanntidsdata om konkurser, lån, endringer i arbeidsstokk mv. Sentrale aktiviteter og leveranser i prosjektet er:
- Etablere nye kategorier for bedrifters FoU- og innovasjonsprofil
- Koble de nye kategoriene til sanntidsdata
- Analysere endringer i varemerkebeskyttelse under krisen
- Arbeidsmarkedsmobilitet og kompetanseflyt under krisen
- Koronakrisen i retrospektiv, med 2020-data for FoU- og innovasjon
- Litteraturgjennomgang om kriser og innovasjon
Fagseminarer om resultater fra prosjektet
Abelia og Innovasjon Norge arrangerer flere fagseminarer i løpet av prosjektperioden. Det første fagseminaret tok for seg norske bedrifters ulike tilnærminger til innovasjon, en såkalt taksonomi av kjennetegn basert på innovasjonsundersøkelsen i SSB. Her finner forskerne at forskjeller i tilnærminger til innovasjon ikke bare eksisterer mellom næringer, men også innenfor hver næring, og av og til er det forskjellige veier til innovasjon i samme bedrift.
Les mer om prosjektet: RelinC: The role of research, skilled labour and innovation in the Coronacrisis.