Bred støtte for investeringsincentiver

Publisert

Staten er i dag Norges største tidligfase-investor. Nye virkemidler må på plass for å få i gang mer kompetent, privat kapital.

Rapport

Investeringsincentiver for unge vekstselskaper.

Den norske gründerboomen gir foreløpig få resultater i kapitalmarkedet. Investeringsincentiver kan enkelt og effektivt endre på dette. Det er konklusjonen til Ny Analyse-økonom Villeman Vinje som torsdag la frem en ny rapport på vegne av Abelia, Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) og Norsk Venturekapitalforening (NVCA). 

Under presentasjonen torsdag viste han til at det statlige ventureselskapet Investinor – som kan gå inn med opptil 50 prosent av investeringen – har problemer med å finne private medinvestorer, når de ønsker å gå inn i lovende selskaper. Den nye rapporten er svar på en bestilling fra Stortinget. Stortingsflertallet ba i budsjettforliket for 2016 Regjeringen om å utrede ulike modeller for skatteincentiver/skattefradrag for langsiktige investeringer i oppstartsselskaper.

Forslagene baserer seg på den engelske ordningen Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS).  (se tekstboks)

Dette er forslagene:

Ny analyses Villeman Vinje har basert på den britiske SEIS-ordningen fremmet følgende forslag, i prioritert rekkefølge:

  • «Vekstinvesteringer med skattefradrag for unge selskaper» for alle kvalifiserte investorer, inspirert av SEIS. Formålet er å stimulere til at mer risikovillig, kompetent egenkapital allokeres til de og mest risikofylte faser av unge vekstbedrifters virksomhet.
  •  «Seriegründer-fradrag» for erfarne gründere og entreprenører, delvis inspirert av Entrepreneurs Relief-ordningen. Formålet er å gjøre det mer attraktivt for en vellykket gründer og entreprenør å reinvestere realisert kapital i ny oppstartsvirksomhet, enn i andre aktivaklasser.
  • For å stimulere til økt kapitaltilgang for etablerte vekstbedrifter anbefales også et norsk «Vekstinvesteringer med skattefradrag for etablerte unoterte selskaper»-ordning. En slik investeringsfradragsordning er inspirert av EIS, men foreslås målrettet langt mer, mot kvalifiserte vekstbedrifter innenfor relevante kriterier.

 

BI-professor Torger Reve støttet helhjertet opp om rapporten, basert på erfaringer også fra olje- og industrivirksomheter på Vestlandet og prosjektet MIT REAP (regional entrepreneurship accelerator program).

- Vi har sammen med MIT og over 100 næringslivsledere Norge rundt gjort en jobb med å analysere hvilke hindringer disse miljøene nå møter, og har fått akkurat det samme svaret. Vi kunne godt ha laget denne rapporten, dersom ikke Abelia, FIN og Norsk Venture allerede hadde gjort det, sier Reve.

Lover å fikse det i budsjettforhandlingene

Rapporten ble møtt med både nysgjerrighet og støtte fra Venstre-politiker Terje Breivik og AP-politiker Torstein Tvedt Solberg.

Brevik er tydelig på at det er uholdbart at staten er Norges største ventureaktør. Han sto i fjor i bresjen for å få inn pre-såkornordningen i inneværende års statsbudsjett, godt hjulpet av Abelia og FIN. Ordningen har det siste halvåret høstet omfattende ros både hos Næringsdepartementet og Innovasjon Norge.

Ap-politiker Tvedt Solberg roste på sin side Storbritannia for at de har klart å omsette høye ambisjoner for vekstbedrifter i praktisk politikk, gjennom enkle grep som skatteinsentiver, noe han selv fikk innblikk i på plass i London.

Brevik går nå langt i å love at skatteincentivene skal komme på plass i neste års budsjett.

- Hvis det ikke er med når statsbudsjettet fremmes 6. oktober, bør dere sette himmel og jord i bevegelse, slik at vi kan fikse dette i budsjettforhandlingene, sier Breivik.

Les hele rapporten her

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt