– Norsk næringsliv er i kraftig omstilling. Mangel på kapitaltilgang er et viktig hinder for utvikling av vekstnæringer og vekstbedrifter. Det er gledelig for norsk næringsliv at Innovasjon Norge har funnet måter å adressere denne utfordringen på som ikke belaster fremtidige norske statsbudsjetter, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.
Han får støtte fra innovasjonspolitisk seniorrådgiver Daniel Ras-Vidal i Abelia.
– Det er meget bra at Norge på denne måten får utnyttet kraften i EUs finansieringsordninger. Økt lånetilgang og billigere lån er viktig for norske vekstbedrifter, sier Ras-Vidal.
– At dette nå gjøres tilgjengelig i et samarbeid mellom Innovasjon Norge og norske banker er svært positivt. Vi tror at dette vil bli en viktig mekanisme for å skape flere kompetansearbeidsplasser i Norge og dermed bidra positivt i omstillingen av norsk økonomi, sier han.
Bedre tilgang på kapital
– Vi vet at manglende tilgang til kapital i en tidlig vekstfase har vært et av de store hindrene for å skape nye vekstbedrifter og vekstnæringer i Norge. Med denne avtalen tar vi et langt skritt i retning av å gjøre den tilgangen bedre, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.
Hun sier at formålet med avtalen er å øke lånetilgangen for innovative bedrifter og bedrifter i sterk vekst. Med garantiene fra Det europeiske investeringsfondet (EIF) i ryggen kan Innovasjon Norge gi flere små og mellomstore bedrifter lån.
Det europeiske investeringsfondet (EIF)
EIF er en del av Den europeiske investeringsbanken. Målet for EIF er å støtte oppstartsbedrifter, små og mellomstore virksomheter i Europa finansielt.
EIF utvikler ordninger for venturekapital, garantier og mikrofinansieringsordninger for disse bedriftene.
Les mer: www.eif.org
– I tillegg kommer noen utvalgte kommersielle banker til å få garantier som gjør at de kan gi lån til bedrifter der risikoen er høy. Avtalene med EIF gir Innovasjon Norge mulighet til å innvilge flere og større lån. Garantiene fra EU-systemet gjør at Innovasjon Norge kan øke sin innsats uten at det krever ytterligere bevilgninger over statsbudsjettet. I tillegg blir lånene noe billigere for kundene enn Innovasjon Norges lån har vært tidligere, sier Traaseth.
Mer mangfold
– Disse avtalene med Det europeiske investeringsfondet er helt i tråd med regjeringens mål om å bidra til å skape et mer mangfoldig næringsliv, sier næringsminister Monica Mæland.
– Vi trenger både etablerte bedrifter og nye bedrifter som kan vokse og skape nye arbeidsplasser, ny verdiskaping og inntekter for fellesskapet. Gjennom disse avtalene med EU sikrer vi mer rom for akkurat det, sier hun.
Målgruppen er innovative og raskt voksende bedrifter. Lånene er en utvidelse av Innovasjon Norges ordning for risikolån, og skal først og fremst gå til etablerte virksomheter. De kan imidlertid også gis til oppstartsbedrifter hvis de har økonomi til å ta opp så store lån. Hvert lån vil være på mellom 4 og 50 millioner kroner.
For 2017 betyr dette at Innovasjon Norge kan øke sitt utlånsvolum av risikolån til 1,5 milliarder kroner. I 2016 lånte Innovasjon Norge ut 1 milliard kroner i risikolån.
Les også: