Arendalsuka er straks over for denne gang, og for en uke det har vært! Proppfulle arrangement, engasjerende debatter og nydelig sommervær. Tusen takk til alle Abelias medlemmer og gjester som bidro med inspirasjon, motivasjon og kloke tanker.
Mandag lanserte Abelia sitt årlige Omstillingsbarometer. Rapporten, som måler hvordan Norge gjør det i forhold til andre sammenlignbare land på områder som er relevant for omstilling, ble også i år en snakkis og mye referert i Arendal. Dessverre ser vi at Norges posisjon svekkes både på teknologi og kompetanse. Landets digitale fortrinn har blitt tatt igjen, og vi taper den internasjonale kampen om de kloke hodene. Med andre ord – vi har en stor jobb å gjøre for å bygge et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn.
Tirsdag debatterte vi fremtidens Norge. Sammen med statsråder, stortingspolitikere, byråder, konsernsjefer, gründere, problemløsere og fageksperter debatterte vi kompetanse, digitalisering, innovasjon, velferd og fremtid.
Nina Sandberg, Arbeiderpartiet, Kompetansedebatten: Er fleksibel og desentralisert utdanning svaret på kompetanseutfordringen?
Frode Aagedal (Intoto) og Hilde Nagell (Tankesmien Agenda), Digitaliseringsdebatten: Hvordan kan data skape flere arbeidsplasser?
Kent Gudmundsen (H), Kompetansedebatten: Er fleksibel og desentralisert utdanning svaret på kompetanseutfordringen? Samtalen ledet av Abelias Carina Hundhammer (til venstre).
Sigrid Z. Heiberg (MDG) og Sondre Hansmark (V), Fremtidsdebatten: Hvordan sikre velferdsstatens overlevelse
Christen Krogh (Høgskolen Kristiania) og Lise Hammergren (BI), Kompetansedebatten: Er fleksibel og desentralisert utdanning svaret på kompetanseutfordringen?
Linda H. Helleland (H) , Digitaliseringsdebatten: Hvordan kan data skape flere arbeidsplasser?
Med over tusen arrangementer er det liten tvil om at Arendalsuka gir stort faglig og sosialt utbytte.
- Jeg er godt fornøyd med at vi i Abelia har klart å påvirke dagsordenen i Arendal, Mange har, gjennom seminarer, debatter og medieoppslag, fått med seg vårt omstillingsbarometer og hvordan Norge ligger an i utviklingen av et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn. Det var også veldig hyggelig å endelig kunne samles fysisk igjen, og være faglige og sosiale med medlemmer, politikere og andre samfunnsaktører, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.
- Arendalsuka er det perfekte stedet for god dialog og diskusjoner om sentrale tema i samfunnsdebatten. I år var det mye snakk om omstilling og kompetanse, men for lite fokus på at dette krever mer forskning og innovasjon i Norge. Ny kunnskap må bygges i Norge og ikke bare kjøpes. Neste år må vi snakke mer om hvordan få flere kloke hoder og øke konkurransekraften gjennom investeringer i forskning og innovasjon, sier Carina Hundhammer, leder høyere utdanning og forskning i Abelia.
- Bærekraft, klima og omstilling har dominert uka, og vist med all tydelighet at det er nå det skjer. Arendalsuka er en engasjerende og inspirerende folkemønstring, som viser at samfunnsinnovasjon er høyt på agendaen. Det liker vi i Abelia, og jeg kjenner også på litt stolthet over at så mange av Abelias medlemmer deltar aktivt, sier Tarje Bjørgum, leder bærekraft og helse i Abelia.
- Arendalsuka var på sedvanlig vis stappfullt av mange interessante arrangementer man gjerne skulle fått med seg. Jeg skulle samtidig gjerne sett mer tverrpolitisk fokus på politikken som gjør at det nye næringslivet får vokse frem. Jeg er redd for at debattene ikke klarer å løsrive seg fra etablert næringslivs klamme grep, slik at vi kan diskutere hvordan næringslivet ikke bare skal gjøre en liten kursendring, men snu skuta. Norsk økonomi står foran store utfordringer, og jeg er redd for at resten av verden drar fra oss når vi nøler. Abelia skal i hvert fall stå på for å sette fokus på hvordan vi sikrer fremveksten av et nytt, vekstkraftig og globalt konkurransedyktig næringsliv på agendaen videre, sier Sondre Jahr Nygaard, leder innovasjon og næringsutvikling (konst.) i Abelia.
Fra venstre: Sondre Jahr Nygaard (Abelia) og Pål Næss (Gelato), Innovasjonsdebatten: Hvordan høster vi av gründerboomen?
Deltakere i panelsamtalen under Digitaliseringsdebatten. Fra venstre: Nadine Ramsberg (Webstep), Kjetil Thorvik Brun (Abelia), Hilde Nagell (Tankesmien Agenda), Frode Aagedal (Intoto) og Bjørn Taale Sandberg (Telenor).
Merete Nygaard (Lexolve), Innovasjonsdebatten: Hvordan høster vi av gründerboomen?
Fra venstre: Kimberly Mathisen (Microsoft) og Christen Krogh (Høgskolen Kristiania), Kompetansedebatten: Er fleksibel og desentralisert utdanning svaret på kompetanseutfordringen?
Fra venstre: Tiril Rustad Halvorsen (Agenda Magasin) og Ingrid Stenstadvold Ross (Kreftforeningen), Fremtidsdebatten: Hvordan sikre velferdsstatens overlevelse
Sigrid Z. Heiberg (MDG), Fremtidsdebatten: Hvordan sikre velferdsstatens overlevelse
Innovasjonsdebatten: Hvordan høster vi av gründerboomen?, ledet av Sondre Jahr Nygaard, leder innovasjon og næringsutvikling i Abelia
Innovasjonsdebatten: Hvordan høster vi av gründerboomen?
Tarje Bjørgum, leder bærekraft og helse, i gang med Fremtidsdebatten: Hvordan sikre velferdsstatens overlevelse
Terje Strøm, sjeføkonom i NyAnalyse legger frem Omstillingsbarometeret 2021
Terje Strøm, sjeføkonom i NyAnalyse, legger frem Omstillingsbarometeret 2021.
Fra venstre: Christian Pedersen (TietoEvry) og Kimberly Mathisen (Microsoft), ordstyrer Carina Hundhammer (Abelia) med ryggen til. Kompetansedebatten: Er fleksibel og desentralisert utdanning svaret på kompetanseutfordringen?