Det går frem av et brev Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) har sendt til Kunnskapsdepartementet.
Rett før jul ble det klart hvem som skal sitte i de forskningsetiske komiteene de neste fire årene. Mens det er svært god representasjon fra universitets- og høgskolesektoren, er det begrenset med medlemmer fra instituttsektoren.
Skjev sammensetning
- Vi registrerer at det til NENT er oppnevnt en komite med åtte personer fra UH-sektoren, to fra instituttsektoren og to andre, mens det i NESH er oppnevnt ti fra UH-sektoren, én fra instituttsektoren og én fra helseforetak. I NEM er kun én av 12 representanter fra instituttsektoren, fem fra UH-sektoren (derav tre fra NTNU). FFA mener dette er en meget skjev sammensetning av komiteene når UH-sektoren og instituttsektoren er jevnstore, skriver styreleder Lars Holden i FFA i brevet.
Der påpepeker han også at de i oppnevningen står at det skal være representanter fra de relevante forskningsdisiplinene.
Kontroversielle temaer
- Komiteen ser imidlertid ut til å ha liten erfaring med oppdragsforskning, strategisk forskning og de problemene som kan oppstå i forhold til oppdragsgiver, kontraktsforhold med oppdragsgiver og forholdet mellom institusjon og enkeltforskere i slike prosjekter. Instituttene jobber også mer tverrfaglig og oftere på kontroversielle temaer enn UH-sektoren og nærmere politiske beslutninger. I slike situasjoner kan det oppstå forskningsetiske problemstillinger, skriver Holden.
Les hele brevet fra FFA her.
Se også: