Diskuterte Horisont Europa med EU-topp

Publisert

Den nye generaldirektøren for forskning og innovasjon i EU, Jean-Eric Paquet, møtte nylig blant annet Alexandra Bech Gjørv (SINTEF), Lars Holden (NR, styreleder FFA) og Nils Morten Huseby (IFE) for å diskutere EUs kommende forsknings- og innovasjonsprogram.

Den nye generaldirektøren for forskning og innovasjon i EU, Jean-Eric Paquet, møtte nylig blant annet Alexandra Bech Gjørv (SINTEF), Lars Holden (NR, styreleder FFA) og Nils Morten Huseby (IFE) for å diskutere EUs kommende forsknings- og innovasjonsprogram.

FFA og lederne av forskningsinstituttene møtte generaldirektør Jean-Eric Paquet for å diskutere EUs kommende forsknings- og innovasjonsprogram.

Paquet er ny direktør for Generaldirektoratet for forskning og innovasjon i EU, og har derfor en sentral rolle for norske forskningsinstitutters forhold til EU.

På møtet 4. september diskuterte instituttlederne viktige forskningsområder for norsk og europeisk konkurransekraft. De la vekt på områder innen samfunnsutvikling og bærekraft, blant annet klima, utviklingen i Arktis, samfunnssikkerhet og digitalisering.

Nødvendig med balanse

– For norske forskningsinstitutter er det nødvendig å sikre balansen mellom grunnforskning, anvendt forskning og innovasjon. Den anvendte forskningen er avgjørende for å ta grunnforskningen over i anvendelse og innovasjon, sier daglig leder Agnes Landstad i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA).

– Jean-Eric Paquet var enig i dette, og la vekt på at multi- og kryssdisiplinær forskning og tverrfaglige perspektiv må styrkes for å oppnå merverdi.

Representanter fra Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) møtte 4. september den nye generaldirektøren for forskning og innovasjon i EU, Jean-Eric Paquet.Representanter fra Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) møtte 4. september den nye generaldirektøren for forskning og innovasjon i EU, Jean-Eric Paquet.

Representanter fra Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) møtte 4. september den nye generaldirektøren for forskning og innovasjon i EU, Jean-Eric Paquet.

På møtet diskuterte man også konkrete forbedringsområder i EUs forskningsprogram.

– Blant disse er uforutsigbarhet i EU-revisjon av forskningsprosjektene, hvor ulike revisorer fortolker reglene ulikt. Det gir et et system som gir økonomisk usikkerhet og tar svært store ressurser i instituttene og i EU, ressurser som burde vært benyttet til forskning, sier Landstad.

Norges posisjon uendret

Paquet noterte seg utfordringene som et klart forbedringsområde, og inviterte instituttene til en videre dialog om hvordan revisjonssystemet kan bli bedre.

– Han tok også med seg instituttenes engasjement for open access (OA) og mulig utvikling mot kvalitetssikring av OA-tidsskrifter, sier Landstad.

Den virkelig store utfordringen er ifølge Paquet å sikre det foreslåtte budsjettet for Horisont Europa, og å øke landenes nasjonale ambisjoner for forskning og innovasjon og tilhørende budsjetter.

– Vi er også glade når Paquet sier at Norges posisjon i EUs rammeprogram er uendret fra EUs side. Det har vært en bekymring tidligere. Både vi og Paquet er tydelige på viktigheten av norsk deltakelse i Horisont Europa og følgeprogrammene, sier Landstad.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt