I forrige uke var han sammen med en rekke Abelia-medlemmer i Canada for å studere hvordan de har utviklet et tett samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å bedre helsetjenesten. Erfaringene skal bidra i den kommende stortingsmeldingen om helsenæringen.
– Det som har gjort mest inntrykk er den grunnleggende positive holdningen til å investere så mye i den offentlige helsetjeneste for at det skal gi store bedriftsmuligheter. Det gjennomsyrer alle, fra toppledelsen i departementet til det enkelte sykehus. Det må vi ta med oss hjem, sier Høie.
Han varsler at helsenæringen kan vente seg konkrete tiltak i den kommende stortingsmeldingen.
– Men de kan også forvente seg at meldingen vil være en start på å skape en annen holdning i helsetjenesten, sier han.
Kunnskap og teknologi avgjørende
Abelias administrerende direktør Håkon Haugli mener Norge kan lære av Canada.
– Ved å ta i bruk ny kunnskap og teknologi vil vi både kunne utvikle stadig bedre helsetjenester i Norge, redusere kostnader og legge grunnlaget for en ny norsk vekstnæring som kan løse globale helseutfordringer. Det forutsetter et godt og tillitsfullt samspill mellom næringsliv og offentlig sektor.
– Det som gjorde sterkest inntrykk i Canada, var hele økosystemet for helseinnovasjon og den felles forståelsen av hvordan samarbeid er avgjørende. Særlig sykehusenes egen forståelse av deres avgjørende bidrag til å utvikle en næring som gir nye bedrifter og kompetansearbeidsplasser var imponerende, sier Haugli.
Som eksempel bruker han hvordan norske Ably er blitt tatt imot og har etablert seg i Canada. De høster lovord fra alle involverte, fra sykehusledere og innkjøpere til medisinsk faglig personell.
– Norge har kanskje verdens beste helsetjenester, helsedata og en digitalt kyndig befolkning. Det gir oss et fantastisk utgangspunkt. Skal vi omsette dette utgangspunktet til verdier, må vi få på plass et velfungerende hjemmemarked for innovative helsebedrifter. Jeg er derfor svært glad for signalene fra Høie om at stortingsmeldingen vil inneholde konkrete tiltak og representere et taktskifte, sier han.
Inspirerende
Også Høies statssekretær Anne Grete Erlandsen var imponert over det langsiktige arbeidet fra både myndigheter, universiteter, sykehus og næringsliv.
– De har sett på dette som en viktig mulighet for å bygge framtidas helsenæring. Det er imponerende og utrolig inspirerende. Selv om Norge er litt mindre enn Canada, så kan vi få det til også, sier hun.
Les også: Helsegründeren ga råd til helseministeren
Blant næringslivsrepresentantene var CEO Kathrine Myhre i Norway Health Tech. Hun har store forventninger til stortingsmeldingen.
Samspill
– Det er viktig at vi får inn virkemidler som gjør at vi får til et samspill i økosystemet for helsenæringen. Vi må identifisere barrierer og få til enda bedre samspill mellom sykehus, kommuner og næringsliv. Vi må se hvordan vi kan bruke helsevesenet vårt til å bringe opp en solid norsk helsenæring som når ut i globale markeder, sier Myhre.
Administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge og forskningsdirektør Randi Eidsmo Reinertsen fra SINTEF var også med på turen.
– Det er utrolig inspirerende å se hvordan de klarer å fokusere på enkelte områder, bygge opp miljøer for innovasjon, og ikke minst samle firmaer. Der tror jeg vi har en vei å gå i Norge, sier Slørdahl.
– Her har de allerede gjort det vi prøver å få til. Jeg synes det er veldig morsomt at de bryr seg om forskningen, at alle er med fra starten, og at det er veldig brukerfokusert, sier Reinertsen.
I tillegg til Helse- og omsorgsdepartementets politiske ledelse, deltok DNV GL, Dignio, Imatis, Nyby, SINTEF og Norway Health Tech på studiereisen, samt representanter fra spesialisthelsetjenesten og Næringsdepartementet. De to departementene samarbeider om stortingsmeldingen om norsk helsenæring. Abelia etablerte nylig et eget lederforum for helsenæringen og vil følge prosessen med stortingsmeldingen tett.