Klar for samarbeid om fremtidens helsevesen
E-helsedirektør Christine Bergland ønsker samarbeid med næringslivet for å fornye dagens helseregelverk.
E-helsedirektør Christine Bergland ønsker samarbeid med næringslivet for å fornye dagens helseregelverk.
Dagens digitale helseløsninger er "i stor grad en videreføring av den papir-baserte postjournalen", mens "meldinger blir borte og pasienter blir glemt".
Det var egendiagnosen Helsedirektoratet leverte om tilstanden i norsk helsevesen for et par år siden. Lite er endret siden den gang, og fra nyttår skilte regjeringen ut helse-IT-ansvaret i et eget direktorat, e-helsedirektoratet, under ledelse av Christine Bergland.
Torsdag møtte hun helsenæringen til dialog hos Abelia.
Hun vektla i sitt innlegg at det ofte er regelverket som hindrer fornying av helsevesenet.
- Vi må gjerne utvikle et felles budskap om at lovverket er uhensiktsmessig tungt. Markedsaktørene må hjelpe oss å fortelle politikerne at det som foregår her er absurd, sier Bergland.
Abelia-sjef Håkon Haugli benyttet sin innledning til å etterlyse større tydelighet rundt hvor næringsaktørene er ønsket inn, hvilke rolle de skal ha og hvilke rammebetingelser de får.
- Næringslivsaktørene opplever i dag usikkerhet om dette, sier Haugli.
Bergland fastslo at næringslivet vil spille en stadig viktigere rolle i helsevesenet fremover. Hun trakk også frem at e-helsedirektoratet selv hadde vært en pådriver for å få ordene"næringsutvikling" og "leverandører" inn i direktoratets tildelingsbrev.
De to ordene er nevnt en gang hver i det 10-sider lange brevet, fortalte Microsofts Shahzad Rana.
Rana, Pasientskys John Creed og flere av de fremmøtte utfordret Bergland på hvor langt e-helsedirektoratets næringsvennlighet egentlig strekker seg.
- Hvis telemyndighetene hadde drevet appstore, hvor langt ville vi kommet. Det offentliges rolle er å sette rammevilkårene for app store, ikke å bygge den, sier Creed.
Standard Norges Jacob Mehus fulgte opp og ba om sterkere norsk involvering i internasjonale standard-prosesser både fra myndighetene og norsk næringsliv.
Bergland var i sitt innlegg likevel tydelig på at Norge fortsatt trenger de store sentrale systemene.
- Vi skal ha store IT-prosjekter for å løse en del. Helsesektoren har 300.000 ansatte. Vi trenger nasjonale rammeverk og noen større ting for å løse det mindre, uttalte Bergland.
I diskusjonene fremkom det skiller mellom aktører som ønsker å utvide dagens sentrale løsninger, mens andre ønsket å slippe løs markedet ut mot brukeren.
Microsofts Shahzad Rana er tilhenger av det siste:
- Jeg håper virkelig at de store IT-prosjektenes tid er forbi. Jeg vil heller ha 300 små IT-prosjekter, enn ett kjempestort IT-prosjekt, der bransjen ikke tør å sette foten ned fordi de har altfor mye å tape, sier Rana.
Han trakk også frem at det offentlige ikke vil lykkes uten å dra med de private aktørene:
- Fremtidens innovative løsninger består av offentlige og private data i en sømløs harmoni, der jeg som pasient og innbygger styrer slik jeg har lyst til. Det klarer ikke det offentlige selv å løse, men må skje i samspill med det private næringsliv, sier Rana.
Abelias Håkon Haugli avsluttet med å invitere til samarbeid om å finne ut hvordan fremtidens pasienter og helsearbeidere vil jobbe sammen.
- De nye løsningene vil kreve endringer i måten helsetjenesten er strukturert. Å legge mer teknologi oppå dagens struktur er litt som PDF-digitalisering. Vi håper i stedet at det nye direktoratet og vi kan finne måter å jobbe sammen på for å skape fremtidens helsetjenester, sier Haugli.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.