Innovasjon i helsenæringen vil gi dobbel gevinst for Norge

Publisert

toppmøte helsenæringen

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie møtte tirsdag Håkon Haugli i Abelia og 16 toppledere fra helsenæringen for å få innspill til den nye stortingsmeldingen om helsenæringen.

– Vi har allerede mange smarte helseløsninger i Norge, men det er for vanskelig for næringslivet å få innpass i det offentlige. Det er et tap for hele befolkningen.

Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Tirsdag inviterte Abelia 16 bedriftsledere fra helsenæringen til et møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie. Her kom selskapene med sine innspill til den kommende stortingsmeldingen om helsenæringen.

– Helsenæringen er en dobbel mulighet for Norge. Den kan bidra til å løse mange av våre helse- og omsorgsutfordringer de neste tiårene, og den kan bidra med eksport til et globalt marked som vokser med seks-sju prosent i året – kanskje verdens raskest voksende marked, sier Haugli.

Vanskelig å få innpass

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall personer over 67 år i Norge vil øke fra 0,79 millioner i 2017 til 1,28 millioner i 2040. Dagens organisering av velferdssamfunnet vil ikke klare å håndtere dette.

– Vi har allerede mange smarte helseløsninger i Norge, men det er for vanskelig for næringslivet å få innpass i det offentlige. Når nye tjenester ikke tas i bruk går det først og fremst utover syke og eldre. Befolkningen går glipp av teknologiske helseløsninger, sier Haugli.

– Vi inviterte Torbjørn Røe Isaksen og Bent Høie for å fortelle hvilke konkrete barrierer som er aller viktigst å rydde av veien. Dette er et viktig møte fordi samspillet mellom nettopp disse to statsrådene blir avgjørende for hvordan vi lykkes, sier Haugli.

Etterlyser påtrykk

Lars Christian Dahle fra Dignio var blant de fremmøtte. De lager en løsning der syke i samarbeid med kommunen kan kontrollere sin egen helse hjemme på et nettbrett. Dette har vært prøvd ut med stor suksess i Oslo kommune, men Dignio sliter med å få innpass andre steder med sin løsning.

Lars Christian Dahle i Dignio.Lars Christian Dahle i Dignio.

Lars Christian Dahle i Dignio fortalte hvilket potensial som ligger i tjenesten "Helseoppfølging over avstand" - og hvordan tjenesten ikke når ut i større skala.

– Selv om vår løsning "Helseoppfølging over avstand" er til beste for pasienten, gir effektiv bruk av sykepleiere og leger, og potensielt kan spare samfunnet for store helseutgifter, så tas ikke tjenesten i bruk av helsetjenesten, sier Dahle.

Resultatene taler for seg selv. "Helseoppfølging over avstand" medførte at hjemmesykepleien i Oslo brukte 59 prosent mindre tid på pasientene, mens akutt- og legevaktsbesøk sank med 51 prosent. Likevel har omstendighetene tvunget Dignio til å si opp tre ansatte i år.

– Dette kan løses politisk hvis man viser vilje til endring og fornyelse av helsetjenesten. Uten et aktivt påtrykk fra politisk ledelse vil innovasjon i helsesektoren fortsette å gå med sneglefart, sier Dahle.

Dobbel gevinst

– Norge har gode fortrinn, og vi kan lykkes. Derfor blir arbeidet med ny stortingsmelding og et tett samarbeid mellom de to statsrådene så utrolig viktig, sier Håkon Haugli.

Helseminister Bent Høie påpeker også at dette er viktig stortingsmelding.

– I denne meldingen forsterker vi at vi har fått en ny plattform for bærekraftig velferd. Nettopp det å løse eksisterende oppgaver på bærekraftige og økonomiske måter, sier han.

Han var blant flere på møtet som trakk frem Canada som et godt eksempel. Nylig var Høie på studietur sammen med Abelia og en rekke helseaktører for å se nærmere på den kanadiske helsetjenesten og helsenæringen.

– Der har de en stor konkurranse hvor sykehusinnkjøperne «speeddater» med næringslivet. De tenker litt annerledes på innkjøp, og vi må også finne nye måter å tenke på, sier Høie. 

Håkon Haugli og Torbjørn Røe Isaksen.Håkon Haugli og Torbjørn Røe Isaksen.

Abelias Håkon Haugli i samtale med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

For to år siden kom Menon Economics med den første samlede rapporten om den norske helsenæringen. Den viste en næring i rask vekst. Hele åtte av ti bedrifter hadde globale ambisjoner fra dag én.

– Mange av disse bedriftene er født globale av nødvendighet – fordi hjemmemarkedet ikke fungerer, og fordi andre land er kommet lenger i å få til aktivt samarbeid med næringslivet. Vi risikerer å miste de nye, smarte løsningene til utlandet fordi det ikke er insentiver i det offentlige til innovasjon, sier Haugli.

Peke fremover

– Vi må knekke koden for offentlig-privat innovasjon. Vi må sikre at sykehus og kommuner kan ta imot nye innovative løsninger, og at disse får en bred distribusjon. Initiativer som viser potensial må gis en sti å bevege seg fremover på, sier Haugli.

Han mener det er viktig at nye og spennende løsninger først testes på et begrenset utvalg, før de deretter leveres til hele befolkningen – eller til resten av verden.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen understreker at de jobber med innspillene fortløpende.

– De beste stortingsmeldingene er de som oppsummerer og peker fremover. Det er nyttig for oss å ha en organisasjon som Abelia som samler alle. Dette er veldig spennende, og det blir ikke siste møte, sier han.

Les også: Norges posisjon som velferdsnasjon i fremtiden (pdf)

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt