Forskrift hindrer bruk av helseteknologi
- Vi er bekymret for en forskrift som hindrer fornying og utvikling av velferds- og helseteknologiske løsninger, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.
- Vi er bekymret for en forskrift som hindrer fornying og utvikling av velferds- og helseteknologiske løsninger, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.
I et innslag i NRK Dagsnytt onsdag går det frem at Abelia har klaget helseminister Bent Høie inn for Sivilombudsmannen. Årsaken er at fastleger fra 1. januar ikke lenger får lov til å ta et gebyr på fem kroner når pasientene betaler med kort.
Les også: Dag Otto (72) vant kampen mot betalingsgebyr på legekontorene
- Kjernen i saken er ikke om fem kroner er for mye eller for lite, men at den nye forskriften er generell og dermed reiser en barriere mot å ta i bruk mange former for ny og viktig teknologi som både helsepersonell og pasienter vil ha nytte av, sier Haugli.
I den konkrete saken er det snakk om et frivillig tilbud om en enklere betalingsmetode, ikke et obligatorisk gebyr. Pasientene kan fortsatt betale kontant, og gebyret er lavere enn betaling ved faktura, der staten alltid har godtatt gebyr. Det viktige ved innføringen av betalingsautomatene er at pasientene har fått økte valgmuligheter og at legene har fått frigjort tid til pasientbehandling.
Abelias klage til Sivilombudsmannen gjelder saksbehandlingen.
- Helsedepartementet har pålagt legene en generell forskrift som forbyr dem å ta betalt for tilleggstjenester. Det omfatter ikke bare alternative betalingsløsninger, men alle andre typer tekniske og administrative tilleggstjenester. Forskriftsendringer skal ut på høring. Det har ikke skjedd her. Skal vi få til et godt samspill mellom næringsliv og helsetjenestene, må forutsigbare rammevilkår være en selvfølge, sier Haugli.
- Det er viktig å understreke at dette ikke handler om en enkelt persons kamp mot systemet, men om hvordan vi innretter oss for å få bedre helsetjenester i Norge, sier Haugli.
NHO og 15 andre organisasjoner har samarbeidet om ny scenariorapport om framtidas helsetjenester i Norge. Her peker de på at budsjettene ikke bare kan fortsette å øke og at tilgang på kompetent arbeidskraft må håndteres for å unngå kollaps.
I Norges niende største kommune er et spennende teknologiløft i full gang. Visjonen er å utvikle en helt ny omsorgsmodell.
– Altså, vi forbereder oss til andre møter vi skal i, men til legekonsultasjoner har vi null forberedelser. Vi kommer dit, forklarer ting, og på vei ut innser vi: «Å nei, jeg glemte å nevne det og det», sier medgründer i Livv Health, Ishita Barua.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.