Abelialederen: Jonas Hyllseth Ryen

#205

Jonas Hyllseth Ryen, CEO i Learnlink.

Distribuerte team er en av de viktigste ledelsestrendene fremover. Det stiller store krav til ledere, men byr på store muligheter fremover, mener Jonas Hyllseth Ryen.

Jonas er CEO i Learnlink og denne ukens Abelialeder. Les intervju med andre Abelialedere her.

Hva gjør din bedrift?

Fem raske

Favorittapp:

Habits. Det er en enorm styrke i å skape gode rutiner, og denne appen lar deg gjøre akkurat dette.

Favorittbok:

Algorithms to live by av Brian Christian. Denne viser deg hvordan du kan benytte algoritmer som ellers brukes av datamaskiner til å finne gode løsninger på hverdagslige problemer, som å kjøpe leilighet eller finne parkeringsplass.

Forbilde:

Jeg har veldig stor respekt for svenske Greta Thunberg som står bak klimastreiken på skolene. Allerede som 15-åring tør hun ta tak i en utfordring som de voksne prøver å vri seg unna.

Favorittoppgave i jobben:

Sette av noen timer til å ta et dypdykk i tallmateriale og data fra de siste månedene for å finne utviklinger eller mønstre som ikke er synlige på overflaten.

Favoritthobby:

Som alle andre ansatte i Learnlink bruker jeg noen timer hver uke på å undervise som personlig lærer. Akkurat nå er jeg opptatt av hvordan vi kan gjøre matte morsommere enn Fortnite, fordi gaming tar altfor mye tid fra elevene mine.

- Learnlink jobber for å øke mestringsfølelse og motivasjon for elever, og på den måten være med på å senke frafallet i skolen. Dette gjør vi ved å tilby tilpasset undervisning på nett der elever som trenger litt ekstra hjelp blir fulgt opp av en dyktig personlig lærer etter skoletid.

- Vår rolle er å rekruttere, kurse og kvalitetssikre personlige lærere slik at de kan hjelpe elevene til å gjøre det bedre. I dag har vi mer enn 200 personlige lærere som hjelper elever over hele landet.

Hva er din ledelsesfilosofi?

- Jeg mener at de som får ansvar, tar ansvar. I vår bedrift har vi ingen regler for når eller hvor du skal jobbe, men alle blir holdt ansvarlige for egne resultater hver eneste måned. Dette gjør at vi har et team der alle tenker selv og er i stand til å løse problemer som oppstår fortløpende. 

- I tillegg er det to faktorer jeg mener er viktig for at noen skal gjøre en spesielt god jobb: de skal bli utfordret hver dag, og være med på å løse prolemer som kan gjøre en samfunnsmessig positiv endring. I Learnlink har vi tatt tak i et av de vanskeligste problemene samfunnet står ovenfor, nemlig frafall i skolen. Ingen vet helt hvordan dette problemet skal løses, men akkurat det gjør det veldig spennende å ta tak i.

Hvordan tror du ledelse vil endre seg fremover?

- En av de viktigste trendene fremover kommer til å være at det blir mer vanlig med distribuerte team. Med gode digitale hjelpemidler er det mye enklere å samarbeide selv om man sitter på hver sin side av kloden, noe som gir spennende muligheter for både bedriften og de ansatte. Jeg tror det vil bli viktig for ledere å tilpasse seg at de dyktigste arbeidstakerne ønsker å jobbe på sine premisser, for eksempel ved å bo i et annet land eller flytte jevnlig. Å legge til rette for dette krever omstilling, men byr på store fordeler.

Hvordan jobber dere med kompetanseutvikling i din bedrift?

- Felles for oss i Learnlink er at vi er først og fremst jobber her for å lære og utvikle oss selv. Vi legger ned langt flere arbeidstimer og har på papiret dårligere vilkår enn vi ville fått andre steder, men får utfordret oss selv ved å ta fatt på problemer ingen vet løsningen på fra før. Det meste av kompetanseutviklingen kommer rett og slett fra at vi vokser. Når kundebasen tredobles hvert år blir også utfordringene raskt betydelig større.

- Vi har i tillegg et svært erfarent styre og en gruppe mentorer som bidrar med mye erfaring og kunnskap. Å sparre med disse er veldig lærerikt, og alle ansatte står fritt til å dra på disse ressursene.

Under Abelia Open 2019 setter vi søkelyset på problemløsere. Hva er de største problemene og mulighetene for norsk næringsliv i 2019?

- Det er fortsatt alt for få som ønsker å starte for seg selv i Norge. Det er veldig trygt og godt å begynne i en fast jobb etter endte studier, og etter det skal det ganske mye til for å forlate en godt betalt og stabil stilling til fordel for en svært usikker mulighet i en oppstartsbedrift. Likevel trenger vi at de aller smarteste tør å gi avkall på den sikkerheten for å skape noe nytt.

- En stor mulighet i Norge er at befolkningen er kjappe til å ta i bruk ny teknologi. Derfor passer vi som et bra testmarked før vi kan gå videre ut i verden. I tilegg er har vi verdens beste sikkerhetsnett, så vi har råd til å satse litt hardere enn de som bor i de fleste andre land.

Hva er det første du ville gjort hvis du var statsminister for en dag?

- Jeg ville tydeliggjort hvem det er som har ansvar for frafallet i videregående skole, og om nødvendig satt ut et utvalg som kunne jobbet med akkurat det. I dag havner problemet midt mellom mange ulike instanser som ikke har eierskap til det. Dette går ut over barn og unge og skaper en enorm samfunnsmessig kostnad.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt