Arrangementer Abelia bidrar på
Mandag 16. august
Hva bør du få med deg når det kommer til bærekraft, næringsliv og digitalisering av dagens arrangementer på Arendalsuka? Gjester inviteres for å pitche sine arrangementer. Livepodkast av Fremtidens Næringsliv, en podkast med Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia og Kim Noguera Gabrielli, administrerende direktør i UN Global Compact Norge.
Les mer (arendalsuka.no)
Frem mot 2030 må Norge ta kvantesprang langs to akser: Vi skal minst halvere klimagassutslippene i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til maks 1,5 grader, samtidig som vi skal øke verdiskapingen og sysselsettingen fra det ikke-petroleumsbaserte næringslivet. Dette er Norges grønne omstilling.
Les mer (arendalsuka.no)
Finansforbundet arrangerer et seminar om medeierskap i norsk arbeidsliv. Hvordan kan vi stimulere til at flere arbeidere får eie sin egen bedrift, og dermed sørge for å styrke norsk arbeidsliv?
Les mer (arendalsuka.no)
Næringsdepartementet har lagt frem forslag til endringer i lov om stiftelser. Forslagene kan innebære betydelige endringer i driften av en stiftelse, og stiftelsenes generelle rolle i samfunnet. Det er vanskelig å forstå departementets begrunnelser for flere av forslagene, som kan ha store konsekvenser for mange stiftelser. Departementet har heller ikke foretatt noen konsekvensutredning av de enkelte forsalgene.
I møtet vil Sparebankforeningen, Museumsforbundet og Abelia sammen med Stiftelsesforeningen innlede til debatt om forslagene og deres konsekvenser for norske stiftelser.
Les mer (arendalsuka.no)
Tirsdag 17. august
Teknologi kan bidra til å løse noen av vår tids største utfordringer: for eksempel ved å bistå legene ved å forbedre diagnostiosering, oppfølging og individuell behandling av potensielt dødelige sykdommer.
Tech kan også avdekke, forhindre og stanse økonomisk svindel og kriminalitet, mens forbrukerbaserte data kan hjelpe oss til å foreta mer miljøvennlig valg.
Men data og kunstig intelligens har en alvorlig bakside som kan gi grobunn for uønskede handlinger og mørkere funksjoner - om vi som samfunn ikke passer godt nok på.
Under årets politiske uke samler vi landets fremste eksperter på området og ber dem vise og forklare nærmere ved hjelp av helt konkrete og forståelige eksempler.
Les mer (arendalsuka.no)
I 2014 la regjeringen Solberg fram den første Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning (LTP). Det er blitt et nøkkeldokument for norsk forskning. I 2018 ble LTP fornyet, og nå starter prosessen med revisjon av Langtidsplanen. Den er forventet lagt frem høsten 2022.
For fjerde gang arrangerer SINTEF og NTNU toppmøte om forskning på Arendalsuka. Her møtes sentrale folk i næringsliv, forskningssektoren og beslutningstakere for å diskutere hvordan vi i fellesskap kan løse de store samfunnsutfordringene med ny forskning og kunnskap
Les mer (arendalsuka.no)
Kunstig intelligens er på full fart inn i arbeidslivet. Ny teknologi kan gi både økt verdiskaping og nye arbeidsplasser. Samtidig ser vi eksempler på at kunstig intelligens har ført til diskriminering av minoriteter eller blir brukt til å overvåke de ansatte. Bilde- og stemmeanalyse kan brukes til å identifisere følelser, personlighetstrekk og avsløre løgn. Om slike systemer benyttes til rekruttering, monitorering eller oppfølging av ansatte på arbeidsplassen er det stor risiko for både feil og misbruk.
Vi inviterer til debatt om inntoget av kunstig intelligens på arbeidsplassen.
Les mer (arendalsuka.no)
Onsdag 18. august
Da pandemien traff Norge, oppsto det behov ingen hadde forutsett. En uoversiktlig situasjon tvang landets kommuner og sykehus til å samarbeide og samhandle. De måtte håndtere stor usikkerhet, påtrykk fra pasienter og deres pårørende, stort informasjonsbehov, omfattende smittevernstiltak, stort logistikkbehov (pasienter, utstyr og tester), og alle medarbeidere måtte organiseres til krig mot en usynlig fiende.
Gjennom pandemien har sykepleierne erfart at digitale løsninger har gitt helt nye muligheter. Men har helsesektoren under ett i dag det de trenger i tilfelle en ny krise inntreffer? Hva kan resten av Norge lære av sykepleierne, og hvordan skal vi ta vare på de gode løsningene også etter pandemien?
Les mer (arendalsuka.no)
Altfor mange barn og unge opplever mobbing, utestenging, og dårlige vilkår for å ruste seg for voksenlivet, fordi de ikke har tilgang på digitalt utstyr og digital kompetanse. Internett og sosiale medier er med på å forme identitet og bringe mennesker sammen. Hvordan kan vi bekjempe digitalt utenforskap, slik at ingen barn og unge faller utenfor.
I Arendal møter SOS-barnebyers generalsekretær Sissel Aarak Isabelle Ringnes, Øystein Søreide Eriksen, Maria Lunde og Lena Carlstrøm for å finne ut hvordan vi kan redusere digitalt utenforskap blant barn og unge i Norge.
Les mer (arendalsuka.no)
Norges Blindeforbund tar initiativ til denne debatten fordi synshemmede og andre funksjonshemmede møter økende utfordringer i arbeidslivet. En undersøkelse gjort i samarbeid med Norsk Regnesentral, viser at 29% av personer med nedsatt syn har sluttet i stillingen sin på grunn av IKT-barriere. Universell utforming er godt for alle og nødvendig for noen, og Norge har i dag en verdensledende lovgiving innen feltet. Dessverre er området arbeid utelatt.
Les mer (arendalsuka.no)
Tenk deg at du kjøper en dyr Porsche, kjører den rett hjem i garasjen og aldri bruker den mer. Ganske dårlig investering, ikke sant? På samme måte kaster norske offentlige virksomheter trolig bort flere hundre millioner kroner årlig på programvare de aldri benytter.
Det blir debatt med administrerende direktør Geir Øivind Gulliksen i Crayon Norge, leder Torill Eidsheim i Stortingets teknogruppe og Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia.
Les mer (arendalsuka.no)
Hvordan kan vi bygge en solid helsetjeneste i Norge med gjennomtestede behandlinger, produkter og tjenester levert av norske innovatører? Vi inviterer til diskusjon og politisk debatt
Les mer (arendalsuka.no)
Torsdag 19. august
Europa tar lederrollen som den ansvarlige på KI-fronten. Og Norge vil være best av de beste. Et konkurransefortrinn, sier de. Men hvordan blir hårete mål og strenge personvernregler fulgt opp når gründere vil gjøre geniale idéer til teknologiske tilskudd på et galopperende KI-marked? Graver vi vår egen KI-grav, eller vil de andre følge i våre fotspor? Hvordan er det for innovatørene i kampen mot globale konkurrenter med langt slappere krav? Regulerer vi oss inn i bakleksa? Eller er det vi som vinner til slutt? Vi tar diskusjonen i Arendal!
Les mer (arendalsuka.no)